Feramentes de Comunicació a Internet

Internet com a eina de comunicació

Internet, com a canal de comunicació, tené és en si mateix una eina a través de la qual podem comunicar i rebre informació.

Internet va guanyant terreny a atres canals de comunicació com la premsa escrita, la ràdio o la televisió, però no hauríem de veure-ho com un rival sinó com un aliat. Quan l'any 1996, en una entrevista per a un diari es va acudir dir que algun dia escoltaríem música, sentiríem la ràdio o veuríem la televisió per Internet, el periodista es va sorprendre bastant, ja que el que en prou feines sabia alguna cosa d'aquest nou canal, pensava en les pàgines estàtiques, encara que la veritat és que qualsevol cosa que pugui digitalitzar és capaç de funcionar per la xarxa, només és qüestió d'ample de banda, cosa de la qual tené es mancava en l'any 1996.

La xarxa de xarxes tené ha portat noves formes de comunicar-se molt més dinàmiques la principal característica és la interacció, facilitant una comunicació bidireccional alguna cosa que era bastant complicat fins a l'aparició d'Internet, però no ens equivoquem, no ha estat fins a l'aparició de les RRSS , sobretot de Twitter, que els mitjans com la TV i sobretot la ràdio, han pogut treure profit real d'esta possibilitat d'interacció. Pocs per no dir cap programa de ràdio o televisió que es preï té un perfil de Facebook o Twitter des d'on recollir les opinions dels oients i on poder interactuar en ells abans, durant i després dels programes. Per descomptat hi ha rares excepcions en què només es pot "interactuar" via SMS per ser una font d'ingressos per al programa.

Les característiques més interessants d'Internet com a canal de comunicació són:

  1. Multimèdia. Per internet podem enviar i rebre qualsevol tipo d'informació, text, àudio, vídeo.
  2. Bidireccional i interactiu, síncron o asíncron. Permet enviar o rebre informació en aquest ordre o simultàniament, el que implica la possibilitat d'interactuar en directe o en diferit.
  3. Universal. Qualsevol informació a Internet, per definició, és accessible des de qualsevol punt del món si desitgem que així sigui.

Les Xarxes Socials

Més de 940 milions de persones estan registrades en alguna xarxa social

La censura d'Internet

La censura a Internet és una cosa que sens dubte dóna per fer una pel·lícula, però és difícil imaginar una pel·lícula en què els dolents (la censura) puguin atrapar els bons (les idees per Internet).

No m'agrada la frase de "¿qui li posa tanques al camp?", Per dos motius, la primera és que el camp està ple de tanques, i la segona és que Internet no és un pla, sinó una cosa més aviat tridimensional o multidimensional i que es propaga com l'aire. Allà per on la xarxa troba un canal per propagar-se i algú disposat a fer-ho, hi passarà la informació de tota la Internet.

Internet com a únic canal de comunicació

No hi ha dubte que el protocol TCP / IP ha resultat ser un èxit de disseny i ha permès que Internet sigui hui el que coneixem.

Internet no ha fet desaparèixer a sistemes tradicionals de comunicació, però sí que els està desbancant.
  • El correu electrònic gairebé substitueix el tradicional mentre que les RRSS substitueixen a l'e-mail.
  • Hi ha gent que passa gairebé més hores veient vídeos de YouTube que la televisió, de fet els programes de TV que no podem ja no els vam gravar en vídeo o DVD, els busquem a la pàgina oficial de la cadena de TV o els busquem a YouTube.
  • Ja comencem a passar més hores escoltant música per Internet que en qualsevol altre aparell de reproducció de música.
  • Mitjançant els podcast podem tenir música, programes de ràdio a la carta, cursos d'idiomes, etc.
D'altra banda, les companyies de telefonia, basen el seu model de negoci en donar un servici de comunicació, sent conscients que les tarifes de telèfon a poc a poc passaran a ser ingressos residuals, convertint-se en meres companyies proveïdores d'ample de banda.

El major nombre d'inversions en xarxes de comunicació s'està donant en xarxes capaços de transmetre dades, de manera que Internet anirà guanyant terreny de forma natural.

Comments